Mi az én utam?

Mi az én utam?

Munkakeresés - hol keressünk állást?

2016. augusztus 30. - Mi az én utam?

Ha álláskeresésbe fogunk, felmerül a kérdés, hogy hol kezdjünk hozzá, mire érdemes odafigyelni, és hogy milyen stratégiát válasszunk. Az alábbiakban röviden áttekintjük a legnépszerűbb és leginkább eredményre vezető lehetőségeket.

1_cikk.jpg

A “régimódi” eljárást, amikor újságokban hirdetnek egy pozíciót, már nagyon ritkán használják. Ha kezünkbe akad egy ilyen lap, persze átfuthatjuk, de csodát ne várjunk tőle, illetve ne ez legyen az elsődleges felület, amit használunk.

Az állásbörzéket leginkább egy bizonyos szakképesítéssel rendelkező (általában egyetemi) rétegnek rendezik, ahol sok cég jelenik meg, melyek gyakran alkalmaznak ilyen szakképesítésű munkaerőt, de léteznek nem tematikus börzék is. A kiállításon az érdeklődők megismerhetik a cégeket, azok „policy”-jét, így átfogó képet kaphatnak a potenciális munkáltatójukról. A börzén megjelenő cégek próbálják interaktív módon, érdekesen bemutatni a vállalatot. Ezek az események persze nem tekinthetők konkrét álláshirdetéseknek, de jók iránymutatónak.

A következőkben nézzük meg azokat a lehetőségeket, melyek álláskeresésünkben leginkább eredményre vezethetnek.

Online álláskeresés

Az internetes közösségi felületek és úgy általában az internethasználat egyre szélesebb körűvé, sőt az emberek életének alapvető részévé válásával az álláskeresés is kezd áttevődni az online felületekre. Nem túlzás azt mondani, hogy az álláskeresés napjainkban legnagyobbrészt az interneten zajlik, az álláskeresők legtöbbje rögtön az interneten kezdi a keresést. Nem megalapozatlanul, hiszen nagyon sok előnye van az online álláskeresésnek. A netes álláskeresési lehetőségeink alapvetően három kategóriába sorolhatók be: portálok, közösségi felületek, illetve a cégek saját honlapjai.

Álláskereső portálok

Rengeteg álláskereső portál működik, ezek közül az ismertebbeket célszerű használni (profession.hu, jobinfo.hu, cvonline.hu stb.), itt található a legtöbb hirdetés, bár előfordul, hogy a vállalatok több portálon is meghirdetik az egyes pozíciókat. Ha találunk egy szimpatikus hirdetést, általában csak annyi a dolgunk, hogy a megadott e-mail címre elküldjük az önéletrajzunkat, esetleg motivációs levelünket, vagy telefonon keressük a kapcsolattartót. Az álláskereső portálok nagy előnye, hogy rajtuk egyszerűen tudjuk tematizáltan, kifejezetten egy pozícióra szűkíteni a keresést.

Közösségi felületek

A közösségi felületeken (elsősorban a Facebookon) érdemes figyelemmel követni egy-egy céget, melyek érdekesek lehetnek számunkra, ugyanis gyakran posztolják Facebook-oldalukra a betöltendő pozíciókat. Csatlakozhatunk álláskereső csoportokhoz, melyekben szintén előszeretettel posztolnak maguk a cégek is. Egy másik, igen gyakran használt közösségi oldal a LinkedIn, mely a világ legnagyobb közösségi üzleti hálózata. Ide azokat az adatokat tudjuk felvinni, melyeket egy önéletrajzba írnánk (tanulmányok, munkatapasztalatok, bemutatkozás, referenciák stb.).

A cégek honlapjai

Nagyobb vállalatok honlapjain folyamatosan frissülő információkat találhatunk az álláslehetőségekről. Ha van olyan cég, amelynél kifejezetten szeretnénk dolgozni, érdemes ezeket folyamatosan figyelemmel követni, hátha meghirdetik álmaink állását.

A fent említett három lehetőség közös előnye az, hogy az állásajánlatokat folyamatosan frissítik. Ha egy állást időközben már betöltöttek, az esetek túlnyomó többségében leveszik az oldalakról a hirdetést, tehát aktuális információkhoz jutunk. A másik pozitívum (az álláskereső és az állásokat meghirdető cégek szempontjából is), hogy az információ nagyon sok emberhez, széles rétegekhez jut el, ahonnan egyszerűbb kiválasztani a pozícióra alkalmas embert.

Mi legyen a stratégia?

Amit tapasztalt álláskeresőktől megtudhatunk, az az, hogy küldjük el jelentkezésünket a lehető legtöbb – számunkra valóban releváns – helyre. Sajnos sok helyről nem jeleznek vissza, vagy negatív választ küldenek, ezért sok helyre kell jelentkezni, hogy több interjún is részt tudjunk venni, sőt esetleg választási lehetőségünk is legyen. Nagyon fontos, hogy az önéletrajzot és a motivációs levelet mindig az adott pozícióra szabjuk és a releváns információkat emeljük ki. Végezetül pedig ne csüggedjünk, ha több hetes keresés után sem sikerült bekerülni egy interjúra, mindig tovább kell próbálkozni és több helyre jelentkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr7911651798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása