Mi az én utam?

Mi az én utam?

7+1 lépés, amit érdemes megtennünk, ha álláskeresésre készülünk

Második rész

2016. szeptember 06. - Mi az én utam?

Az álláskeresés nem bonyolult, ám elsőre riasztó dolog lehet, hiszen ha önbizalmunk nincs az egekben, akkor sok elbizonytalanító gondolattal találkozhatunk, miközben végigjutunk a folyamaton. Íme, nyolc lépés, amik segítenek abban, hogy a keresés ne sikertelenség és rémálom legyen.

3_cikk.jpg

Következzen a második rész…

Ötödik lépés: Gondoljuk végig, hogyan fogunk megjelenni az interjún

Ha a személyes interjú alkalmával megjelenésünk visszafogott, ápolt és letisztult, akkor nem foghatunk mellé. Nőknél elegáns nadrág, vagy legalább térdig érő szoknya, és egy nem kivágott, ujjas blúz megfelelő választás lehet. Férfiaknál elegáns nadrág inggel, zakóval, vagy öltöny a helyes döntés. Természetesen a választott állás megengedhet némi kreativitást az öltözködésünket illetően. Például ha művészeti területhez kapcsolódóan megyünk interjúra, akkor az öltözékünkbe belevihetünk valamit a személyiségünkből is. Viszont arra figyeljünk, hogy csak akkor menjünk ilyen irányba, ha a pozíció kapcsán is elmondhatjuk, hogy az egyéniségünknek teret engedhetünk majd annak betöltésekor.

Hatodik lépés: Készüljünk fel arra, hogy kérdezni fognak tőlünk

Ne érjen bennünket meglepetésként, ha az interjú során kérdéseket tesznek fel nekünk, akár magunkról, akár a választott cégről. A találkozó során feltehetnek önismerettel, motivációval, konfliktuskezeléssel, csapatmunkával, kapcsolatépítéssel, döntési, vagy vezetési képességgel, illetve személyes ambíciókkal kapcsolatos kérdéseket is. A válaszadás során legyünk konkrétak, ne adjunk félrevezető válaszokat, illetve ha lehet, kapcsoljuk a korábbi tapasztalatainkból merített példákhoz is a válaszokat.

Hetedik lépés: Gondoljuk végig, hogy milyen bérigénnyel pályázunk a kiválasztott állásra

A bérigény meghatározása nem hátrány. Általában a cégek nem a legolcsóbb jelöltet akarják megtalálni, hanem a cég költségkeretét is figyelembe véve azt a munkavállalót, aki számukra szakmailag a legmegfelelőbb. A bérigény meghatározásánál mindig fizetési sávot adjunk meg, illetve jelezzük, hogy ez az összeg tárgyalóképes érték, vagy sem. A bérigényt illetően legyünk magabiztosan, ugyanakkor reálisak is.

+1, a legfontosabb lépés: Gondolkozzunk pozitívan!

Ne legyünk negatívak, fásultak akkor sem, ha ez már a sokadik sikertelen interjút követő találkozás. Bár ezt mondani könnyű, de azért vegyünk erőt magunkon, mert gondoljuk csak végig, hogy az első találkozás alkalmával dönti majd el a másik fél, hogy szeretne a jövőben is együttműködni velünk, vagy nem. A - lehetőségekhez mérten - nyugodt hozzáállás és egy kedves mosoly többet javíthat az interjú sikerén, mint gondolnánk.

Sok sikert kívánunk az álláskereséshez!

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr811653426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása