Mi az én utam?

Mi az én utam?

Miért tanuljunk nyelveket?

2016. december 01. - Mi az én utam?

„Nem elég, ha tudsz angolul, beszélj NYELVEKET is!” – hallhatjuk néha a vicceskedő jótanácsot, mely azonban tökéletesen megragadja a napjainkra kialakult helyzetet, amivel az idegen nyelveken beszélők, diákok és munkát keresők szembesülnek. Az elmúlt 25 évben Magyarországon az angol nyelv lett az első számú idegen nyelv, megelőzve a németet is, és ismerete egyre megkerülhetetlenebb már a mindennapi életben is.

Persze nem mindenki születik nyelvzseninek, mégis bármikor, bárkinek érdemes nyelvtanulásba fognia, mert hihetetlen sok előnyre tehetünk szert általa. Az alábbi pár tanáccsal szeretnénk biztatni mindenkit a nyelvtanulásra, illetve nyelvtudásának bővítésére.

nyelv2.png

Milyen nyelveket tanuljunk?

ANGOL: A legfontosabb, a nyelvtanulás alfája. Az angol napjainkra globális lingua franca-vá nőtte ki magát, ez a nyelve a nemzetközi kommunikációnak, kereskedelemnek, politikának, zenének, kultúrának, és ami az átlagembernek talán még fontosabb: az internetnek. Nemzetközi cégeknél is angolul folyik a különböző népek képviselői közötti kommunikáció, ez tehát itt a mindennapi érintkezés elsődleges csatornája. Annyira elterjedt, hogy néha talán észre sem vesszük a jelenlétét: angol nyelvű számítógépes programok, telefonos applikációk, használati utasítások jönnek szembe lépten-nyomon.

Ha rákaptunk a nyelvtanulásra, és más nyelvek felé is kacsingatunk, a második lépés már teljesen egyéni preferenciáinktól, jelenlegi helyzetünktől függ, mindenesetre érdemes egy világszerte elterjedt, nagy nyelvet tanulni. Lehet ez a francia, a spanyol, a német, az olasz és az orosz is.

Ha még mindig nem untunk bele, a leghasznosabb nyelvek, amiket tanulhatunk, a szomszédos és környező országok nyelvei: a román, a szerb-horvát, a szlovén, a szlovák, a cseh, esetleg az ukrán. Hasznosságuk Magyarországgal való szoros kereskedelmi, diplomáciai és kulturális kapcsolataikban rejlik, lépten-nyomon botlunk olyan álláshirdetésbe, ahol ezeken a nyelveken beszélő magyar anyanyelvű embereket keresnek a legkülönbözőbb pozíciókra és vállalkozásokba.

„Egzotikus nyelvek”: Ezeket a nyelveket azért szokták a harmadik csoportba sorolni, mert egy Közép-Európában élő embernek viszonylag ritkán hoznak kézzelfogható hasznot (kivételek persze akadnak). Ilyenek a kínai, a japán, az arab stb.

FONTOS! Ha nincs több nyelvre kompetenciánk, időnk, vagy szimplán feleslegesnek tartjuk azt, hogy további nyelveket tanuljunk, a legjobb dolog, amit tehetünk, az, hogy csiszoljuk a már meglévő angoltudásunkat és bővítjük szókincsünket.

Milyen egyéb hasznai vannak?

Magától értetődő, hogy ha diákként külföldi tanulmányúton, csereprogramokban vagy szakmai gyakorlatban veszünk részt, kötelező nyelvtudással rendelkeznünk (az alap persze itt is az angol). Ha munkát vállalunk külföldön, akkor az adott ország nyelvén is érdemes megtanulnunk, ugyanis nem mindenhol beszél a lakosság nagy része angolul, és azért érdemes tudni, hogy lehet venni egy kiló kenyeret vagy épp rendelni egy sört. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy rövidebb külföldi kiránduláson, nyaraláson is meg kell valahogy értetnünk magunkat a helyiekkel.

Tudományosan igazolt tény, hogy a nyelvtanulás karbantartja az agyat. Számtalan kísérlet és tanulmány vizsgálta már a nyelvtanulás és a többnyelvűség agyi képességeinkre gyakorolt hatásait, és a tanulság kivétel nélkül az volt, hogy elképesztő mértékben javítja a kognitív képességeinket, sokkal jobban tudjuk kifejezni magunkat saját anyanyelvünkön is, jobb lesz a feladatmegoldó képességünk, az iskolában jobb teljesítményt érhetünk el, az agyunk lassabban öregszik, és még sorolhatnánk, hogy milyen pozitív hatásai vannak.

„Ahány nyelven beszélsz, annyi ember vagy” – tartja a mondás. Ez valóban igaz, sokkal színesebb egyéniséggé válhatsz, és nyitottabb is leszel, ha több nyelvet beszélsz, és ha esetleg vannak külföldi barátaid is, akik révén megismerhetsz egy adott kultúrát.

A következő bejegyzésünkben nyelvtanulással kapcsolatos hasznos tanácsokat, tippeket olvashattok!

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr812011124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása