Mi az én utam?

Mi az én utam?

9+1 tanács nyelvtanuláshoz

2016. december 15. - Mi az én utam?

Előző cikkünkben kifejtettük, hogy miért fontos a mai világban az élet legkülönbözőbb területein a nyelvtudás, illetve hogy milyen nyelveket érdemes elsajátítanunk. Mai írásunkban pár tanáccsal próbálunk azok segítségére lenni, akik nyelvtanulásra adják a fejüket, vagy éppen csak meglévő tudásukat szeretnék csiszolgatni.

Mint azt régóta tudjuk és tapasztaljuk, a nyelvtanítás a magyar általános és középiskolákban sajnos nem a legkielégítőbb. Akadnak persze kivételek, de az emberek többségének nincs akkora szerencséje, hogy olyan jó iskolába járhasson, ahol annyira színvonalas a nyelvoktatás, hogy legalább egy nyelvet jól elsajátíthatnának.

nyelv1.jpg

1. Kezdj el tanfolyamra járni!

Rengeteg lehetőségünk van, főleg egy nagyvárosban. Különböző árfekvésben, óraszámban és mindenféle szinten találhatunk magunknak nyelvtanfolyamokat, még a ritkább nyelvekből is. Ha mégsem járunk sikerrel a keresésben, érdemes az adott ország nagykövetségénél érdeklődni, ugyanis sok magyarországi nagykövetségen szerveznek tanfolyamokat (ezeket sokszor a hátország támogatja anyagilag, szóval még olcsók is). Járhatsz anyanyelvi tanárhoz is, ami rengeteget dobhat a tanulási folyamatban. Rendszeresen készülsz, és többet is tanulsz, mintha autodidakta módon tanulnál, mert folyamatos a nyomás, ráadásul olyan dolgokra tanítanak meg, amiket autodidakta módon nagyon nehéz lenne felfogni és megtanulni.

2. Ha tudsz, válassz kis csoportokat!

Bár a nyelvtanfolyamokon a nagyobb létszámú csoportoknak is vannak előnyei (új barátokat szerezhetsz, tudtok együtt tanulni és beszélgetőköröket szervezni), mégis kijelenthetjük, hogy a kis csoportban való tanulás mindig eredményesebb. Ha kevesen vagytok, vagy esetleg magántanárhoz jársz, az az órákon folyamatos koncentrációt követel, tehát sokkal többet tanulhatsz egy ilyen alkalommal, mintha egy-egy órán 2-3-szor szólítanának fel. Sokkal többször használod, és sokkal jobban elmélyíted a már megtanultakat.

3. Autodidakta módszerek

A tanfolyamok mellett (vagy helyett), ha van rá affinitásod, tanulhatsz otthon is, autodidakta módon a saját módszereid és tempód szerint. Vásárolhatsz nyelvkönyveket is, amik tematizáltan, bonyolultsági szint alapján „adagolják” a nyelvtant és a kifejezéseket, és így könnyebb haladni is. Az interneten már rengetegféle segédanyagot találhatsz meg: nyelvtani szedeteket, táblázatokat, szótárakat stb. A telefonos applikációk is kezdenek az élmezőnybe kerülni, az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazással egy rövid szintfelmérés után a megfelelő szintről kezdhetsz leckéket. Interaktív, vizuális módszerekkel dolgozik, amelyek nagyon jól működnek szavak és kifejezések megtanulásában, és közben szépen a nyelvtanra is rávezet.

4. Olvass, olvass, olvass!

Talán fölösleges hangsúlyozni, hogy milyen fontos szerepet tölt be a nyelvtanulásban az olvasás. Sok-sok lehetőségünk van: az irodalmi nyelv jobb megismeréséhez érdemes egy klasszikus (nemzeti) művet olvasni. Az ilyen regények közelebb vihetnek minket az adott nép kultúrájához is. Lehet, hogy elsőre kemény diónak tűnik, de hidd el, előbb-utóbb belejössz, és nem kell minden második szót kiszótáraznod. Hozzászoksz a nyelvezethez, a szóhasználathoz, és egyszer csak észreveszed, hogy már megy is a dolog!

Persze az internet itt is számtalan lehetőséget kínál: a Facebookon az adott nyelven bármelyik híroldalt, napilapot, magazint vagy akár viccoldalt bekövetheted, ahol a szimpatikus cikkeket, írásokat bármikor olvasgathatod. Ezek sokszor már „lazább” nyelvezeten íródnak, rövidek és szórakoztatóak.

5. Kezdj filmeket és sorozatokat nézni!

Ugyanúgy, mint a könyvek esetében, itt is bepillantást nyerhetsz a tanult nyelvhez tartozó kultúrába, és miután hozzászoktál az adott dialektushoz (pl. az angolnál ez egy jelentős tényező!) és szóhasználathoz, egyre könnyebben fog menni. Érdemes eleinte felirattal nézni őket, amit később el is hagyhatsz. A sorozatok abból a szempontból jobbak, hogy sokkal nagyobb lehetőséged van adaptálódni a nyelvhasználathoz, hiszen sok-sok részt nézel meg egymás után. A filmek és sorozatok jellemzően a hétköznapi nyelvezetet használják, sőt néha kifejezetten a szlenget, amit szintén nem árt ismernünk.

6. Hallgass zenét!

Kellemes nyelvtanulási mód, megismerheted az ország zenei kultúráját, és ha esetleg megtanulod hozzá a szöveget, sok-sok szókapcsolat memorizálódik és épül be a szókincsedbe.

7. Szerezz ismerősöket, barátokat!

Ha van rá lehetőséged (főleg ha középsulis vagy egyetemista vagy), menj ki cserekapcsolatra, Erasmus-programra vagy szakmai gyakorlatra külföldre. Pár nap alatt hihetetlenül sokat tudsz fejlődni, hiszen folyamatosan az adott nyelvi környezet vesz körül, és muszáj tanulnod, még ha passzívan is. Fontos megismerkedned a köznyelvvel és részben a szlenggel is, hiszen a hétköznapokban nyilván nem az irodalmi nyelven csevegnek egymással az emberek. Ezért jó, ha megismerkedsz helyiekkel, akikkel tudsz beszélgetni. Nagyon sokat tanulhatsz tőlük!

8. Készülj fel az unalmas részekre is!

A sok interaktív, társas tanulási módszerrel sokat fejlődhetsz, de ne csapjon be: a nyelvtanulásnak van egy unalmas, monoton része is. Ez főleg a szavak memorizálása, mert sokszor el kell ismételni egy szót, hogy rögzüljön, sokat el is felejtünk, és újra meg kell tanulni stb. Persze léteznek alternatív módszerek: felmondhatsz például pár oldalnyi szót a szótáradból a magyar jelentésével együtt, és az így készített hangfelvételt hallgathatod fülesen utazás közben, vagy épp autóban vezetéskor. Egy másik elterjedt módszer az otthonod teleragasztása cetlikkel. A használati tárgyakra, bútorokra teszel egy-egy cetlit a szó idegen nyelvű megfelelőjével, és ha arra jársz, próbálod memorizálni. Ennek a módszernek a hátránya, hogy a szavaknak csak egy szűk részét tudod megtanulni. Sokan helyeznek el ugyanilyen technikával nyelvtani szabályokat, szószedeteket, kifejezéseket, ragozási sémákat, amiket így viszonylag gyakran olvasol el, és gyorsabban memorizálod őket.

9. Készülj rendszeresen!

Igen, a Rózsika néni is ezt hajtogatta általánosban, de nem hiába. Fontos, hogy rendszeresen visszatérj a kérdéses nyelvtani szerkezetekre, rendszeresen olvass és beszélj, mert így mélyül el igazán a kezdeti felszínes tudás. A heti 4-5 óra is sokat számíthat, ne gondolj vérverítékkel végigtanult éjszakákra.

9+1. Azért az sem baj, ha lazítasz kicsit…

Sok tanulmány foglalkozott azzal, hogy hogyan befolyásolja a nyelvtanulást az, ha hosszabb időt (akár éveket) hagyunk ki. Arra jutottak, hogy bizonyos dolgok elmélyültek, mások látszólag korrodálódnak. További kutatások alapján azonban úgy tűnik, a dolgokat, amiket elfelejtünk, nagyon könnyen visszaszerezhetjük, ha újrakezdjük a tanulást. Nem kell tehát kétségbe esni, ha pár hétig nem tudsz leülni a nyelvvel foglalkozni, sőt lehet, hogy kifejezetten a javadra válik!

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr5712050079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.12.16. 09:46:24

Egyetlen fillér nélkül meg lehet tanulni egy átlag európai nyelvet kb. 600 óra alatt B2 szinten, ami már egész jó. De ha mondjuk már beszélsz olaszul akkor a spanyolhoz fele ennyi idő bőven elég.

Én csak a duolingo, memrise, clozemaster (ingyenes) használatával, youtube-al, sorozatokkal eddig erős B1-ig jutottam németből (ez kb. 1,5 év napi 40-45 perc befektetésével), de egy tanfolyam vagy anyanyelvi beszélőkkel való találkozgatás még jobban felpörgetheti ezt.

A tanfolyamokkal az a baj h én már dolgozom és nehéz berakni a napirendbe, meg utazni kell hozzá. Szerintem a webes tanulás a jelen, nem a jövő.

gh14 2016.12.16. 14:31:54

Én önállóan tanultam meg spanyolul (szakmai közép). Egy tanácsom van: mindennap kell vele foglalkozni! Minimum 20-30 percet, de minél több annál jobb.
süti beállítások módosítása