Mi az én utam?

Mi az én utam?

7+1 lépés, amit érdemes megtennünk, ha álláskeresésre készülünk

Első rész

2016. szeptember 01. - Mi az én utam?

Az álláskeresés nem bonyolult, ám elsőre riasztó dolog lehet, hiszen ha önbizalmunk nincs az egekben, akkor sok elbizonytalanító gondolattal találkozhatunk, miközben végigjutunk a folyamaton.

2_cikk_1.jpg

 

Íme 7+1 lépés, amik segítenek abban, hogy a keresés ne sikertelenség és rémálom legyen.

Első lépés: Határozzuk meg magunkat, mielőtt állást választanánk

Mielőtt megpályáznánk bármilyen állást, pozíciót, nagyon fontos, hogy ismerjük meg, mérjük fel magunkat. Ha ismerjük a saját jellemzőinket, tulajdonságainkat, képességeinket, akkor képesek leszünk azt is jól meghatározni, hogy melyik az a munka, amiben majd jól tudunk működni, amiben majd jól érezzük magunkat.

Az, hogy jól érezzük magunkat az adott pozícióban, sok mindentől függhet majd (pl. milyen a munkakörnyezetünk, milyenek a kollégáink, milyen a felettesünk). Ám ha még azt sem határozzuk meg jól, hogy mi magunk mit végeznénk szívesen legalább napi 8 órában, akkor biztos, hogy a szép munkakörnyezet, a jó kollégák, és a szuper főnök sem ment meg bennünket attól, hogy pocsék napjaink legyenek az új munkahelyünkön.

Érdemes tehát megvizsgálnunk, hogy milyen adottságokkal, képességekkel, készségekkel rendelkezünk, és milyen kompetenciákkal bírunk ahhoz, hogy egy választott pozíciót betölthessünk, illetve érdemes ezt megvizsgálnunk annak érdekében is, hogy olyan munkát válasszunk magunknak, amiben majd fejlődni tudunk, motiváltak leszünk, és általa újabb készségeket, kompetenciákat sajátítunk el.

Második lépés: Készítsük el, frissítsük önéletrajzunkat

Önéletrajzunk célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy a kiválasztott állással kapcsolatban interjúra hívjanak bennünket. Ennek érdekében az általunk elkészített CV-nek tartalmazni szükséges a személyes adatainkon kívül az elvégzett, folyamatban lévő tanulmányainkat, szakmai tapasztalatainkat, az elért sikereinket. Az anyagunknak azt kell üzennie olvasója számára, hogy a konkurens pályázókkal szemben előnyökkel bírunk, hiszen majd ez alapján választják ki a megfelelő jelentkezőt.

Harmadik lépés: Készítsünk figyelemfelkeltő motivációs levelet

Egy jó motivációs levél tartalmazza céljainkat, eredményeinket, szakmai tapasztalatainkat részletesen írja le. Rávilágít azokra a dolgokra, melyek az önéletrajzban nem szerepeltek, vagy nem kerültek kifejtésre, illetve megmutatja a személyiségünket. Célja, hogy támogassa az önéletrajzot, és hogy bemutassa, hogy miért jár jól a munkaadó, ha minket választ. Egy frappánsan megírt, személyiségünket tükröző motivációs levél javíthatja eredményességünket a kiválasztási folyamat során.

Negyedik lépés: Készüljünk fel az interjúra

Az interjú előtt érdemes informálódnunk a cégről (cég profilja, munkássága, termékei, szolgáltatásai, megjelent cikkek, cég küldetése, társadalmi felelősségvállalása, cégméret, jövőbeli tervek), mert az első találkozás alkalmával nagyon jól mutat, ha leendő munkáltatónk azt tapasztalja, hogy valóban érdekel bennünket a közös együttműködés, munka. Készüljünk fel a cég tevékenységeiről és a saját bemutatásunkból is (angolul vagy németül is), mert lehet, hogy nyelvtudásunkról is számot kell adni az interjú során. Érdemes átnéznünk az önéletrajzunkat is, számítsunk rá, hogy az abban feltüntetett információkról beszélnünk kell majd.

Megvan az első négy lépés?

Akkor hamarosan folytatjuk… 

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr8711651814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása