Mi az én utam?

Mi az én utam?

5+1 lépés, ami segít sikeresen megvalósítani a céljaidat

2017. január 17. - Mi az én utam?

Újabb év kezdődött, visszarázódtunk a pihenésből újra a munkába, felvettük a ritmust, és valószínűleg már túl vagyunk a kezdeti, újévi céljainkat meghatározó fellángoláson is. Ha ez így van, akkor a következő két hétben nyugodjunk meg, és fussunk neki újra azoknak a céloknak!

Az év eleje általában jó alkalom arra, hogy kicsit számot vessünk életünk eddigi alakulásával, megvizsgáljuk, hogy merről érkeztünk aktuális helyzetünkhöz, és eltervezzük, hogy merre lépünk tovább innen. Ekkor szeretjük megfogalmazni magunknak az új célokat is, a munkánkban és a magánéletünkben egyaránt. Ám az nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt. Ugyanis egy rosszul meghatározott céllal sajnos néha többet ártunk magunknak, mint amennyit használunk.

sport-treadmill-tor-route-163444.jpeg

Tehát, ha már vannak céljaid, az jó! És ha jól meghatározott céljaid vannak, az még jobb.

Szóval nézzük csak meg! Jól határoztad meg a céljaidat?

 

1) Céljaidat pozitív formában fogalmazd meg

Amikor meghatározod, hogy mi a következő dolog, amit el szeretnél érni az életedben, mindig pozitív formában gondolj rá. Vagyis arról elmélkedj, amit el szeretnél érni, és ne arról, amit el szeretnél kerülni. Így gondolkodj például: „Szeretném, ha a vizsgám sikerülne.” És ne így: „Remélem, nem fogok megbukni a vizsgán!” Meg lennél lepve, ha tudnád, hogy a te gondolatodnak is milyen teremtő ereje van! Vagy nem vagy meglepve, hiszen már tapasztaltad… :) 

2) Olyan célokat tűzz ki, melyek megvalósítása rajtad múlik

Kevés lesz minden törekvésed céljaid elérésére, ha az ahhoz vezető út tele van olyan tényezőkkel, melyek teljesülése vagy nem teljesülése hatáskörödön kívül esik. Ezért érdemes figyelned arra, hogy olyan céljaid legyenek, melyek megvalósítása csak rajtad múlik majd. Így rajtad kívül senkinek nem kell akarnia. Neked viszont nagyon… :) 

3) Céljaidat a lehető legpontosabban határozd meg

Érdemes pontos, konkrét célokat kitűzni. Ez azért lényeges, mert így te magad is pontosan tudhatod, hogy melyik az a pont, ahová el kell érned, ha teljesítettnek szeretnéd tekinteni a célt, és így azt is könnyebb lesz meghatározni, hogy pontosan milyen lépések szükségesek majd az eléréshez, illetve az eredményesség is jól mérhető lesz.

4) Céljaid legyenek reálisak

A sikerhez elengedhetetlen, hogy megfelelő nagyságrendű célokat határozz meg. Félre ne értsd! Szabad nagy célokat is meghatározni, ekkor viszont érdemes azt is vizsgálnod, hogy milyen időintervallumot rendelsz hozzá. A nagy célok végrehajtása kapja meg a reális, hozzá illeszkedő időt. Ha pedig előbb is szeretnél győzelmi táncot járni az eredményeid felett, akkor a nagy célt bontsd részcélokra, és azok teljesítéséhez rendelj részidőket. Sok pici  elért cél, sok pici győzelmi tánc… :) :) 

5) Tudnod kell, miért szeretnéd elérni, amit kitűztél magadnak

Vizsgáld meg, hogy miért szeretnéd elérni azt a célt. Csak rád lesz hatással az eredménye, esetleg magasabb célokat is szolgál? Milyen pozitív eredménye lesz majd? Ha meghatározod, hogy miért lesz számodra jó, ha eléred az adott vágyad, akkor jó eséllyel könnyebben végzed el az eléréséhez tartozó feladatokat is, tovább lesz motivációd kitartani.

+1 tanács, ami segíthet a megvalósításban

Túl sok a célod? Csak úgy sziporkázol, ha az előrehaladásodról van szó? Helyes! Ez jó dolog. Viszont ha már azt tapasztalod, hogy ide-oda csapongsz, és minden cél megvalósításába csak picit belekapsz, de nem haladsz vele igazán, akkor állj meg egy pillanatra, vegyél mély levegőt, és a következőket tedd:

  • Bármilyen ötlet, cél jut eszedbe, jegyzeteld le.
  • Ha már összegyűlt egy tetemes mennyiség, kezd el bekategorizálni őket.
  • Alakíts ki fontossági sorrendet a kategóriák között.
  • Alakíts ki fontossági sorrendet a kategóriákon belül.

És a sorrend alapján már indulhat is a megvalósítás…

Reméljük, hogy tudtunk segíteni picit a sikereid elérésében! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr4612133157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása