Mi az én utam?

Mi az én utam?

7 biztos tipp a jó motivációs levélhez

2016. december 08. - Mi az én utam?

A motivációs levél elengedhetetlenül fontos egy állás megpályázásához, és az önéletrajzzal szorosan összetartozik. Szerepe, hogy bemutassa a jelentkező céljait, szakmai tapasztalatait és motivációját. Olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyek nem kerültek be az önéletrajzba. Az olvasó bizonyos dolgokat megismerhet személyiségünkből is, és itt megengedhetünk magunknak egy kis „önmarketinget” is. Az alábbiakban néhány tanácsot olvashattok arról, hogy tudtok jó motivációs levelet írni.

person-woman-desk-laptop2.jpg

1. Hogyan építsd fel a motivációs leveledet?

A következő pontokat mindenképpen írd bele a leveledbe:

  • A pályázatot elbíráló vállalat megnevezése és a személy neve, akinek címzed a levelet (ha tudod)
  • Megszólítás
  • Jelentkezés tárgya a munkakör megnevezésével
  • Jelentkezés rövid megindokolása, figyelemfelkeltés
  • A pozíció betöltéséhez szükséges szakmai tapasztalatok, tanulmányok és információk ismertetése
  • Rövid önjellemzés, a munkakör betöltéséhez szükséges személyes tulajdonságok ismertetése
  • Motivációk és célok meghatározása
  • Személyes találkozásba és tárgyalásba vetett bizalom kifejezése
  • Dátum, elköszönés

2. Milyen hosszú legyen?

Ha erre külön nem térnek ki, akkor maximum egy oldalas legyen a motivációs leveled, kb. 4-5 bekezdésből álljon! Legyen lényegre törő, semmiképp se legyen terjengős!

3. Milyen legyen a hangvétele?

A motivációs levél legyen személyes. Az önéletrajz többnyire a száraz tények gyűjteménye, a motivációs levél lehet személyesebb. Ha van rá mód, derítsd ki, hogy ki fogja megkapni levedet és szólítsd meg személyesen (Kedves Hölgyem/Uram helyett Kedves és a név). Érdemes a belső motivációra is utalást tenni (Szeretnék egy piacvezető / az iparágban elismert cégnél dolgozni). A személyes hangvételen túl persze nagyon fontos a hivatalos stílus, tartsd be az vállalati etikett alapvető szabályait!

4. Ne az önéletrajzod ismételd!

Azt már elolvasták, tehát fölösleges a motivációs levélben is ugyanazokat a pontokat feltüntetni. Ez nemcsak nem vezet célra, de untatja is az olvasót.

5. Egy kis önmarketing

Fontos eleme a motivációs leveleknek az önmarketing, tehát a munkáltató meggyőzése arról, hogy alkalmas vagy a pozíció betöltésére, és rábírd őket arra, hogy elhívjanak interjúzni. Ha lehet, kerüld a sablonszövegeket, amiket előszeretettel alkalmaz mindenki („Szeretem a kihívásokat, rugalmas, jó csapatjátékos vagyok, kreatív vagyok, kiváló kommunikációs készséggel rendelkezem, jó a stressztűrő képességem”). Ez színtiszta bullshit! Írj valamit, amivel megragadod a HR-es figyelmét, és amivel bizonyítani tudod a rátermettségedet az állásra!

Mindig valós példákkal, előző munkahelyeden elért eredményeiddel támaszd alá jelentkezésedet, például így: „előző munkahelyemen egy háromfős értékesítői csapatot irányítottam. Vezetésem ideje alatt évente átlagosan 10 százalékkal növeltük a vállalat bevételét.” Ez a kis marketing persze nem feltétlenül kell, hogy a szakmához kapcsolódó legyen: ha szerinted a pozíció neked való, emelj ki valamit, ami azt tükrözi, hogy a személyiségtípusod megfelel a pozícióhoz (pl. önkénteskedtél egyetemista korodban).

6. Légy emlékezetes!

Próbálj meg kiemelkedni az átlagból, dobd fel a leveled valamivel! A lényeg, hogy emlékezetes legyél a HR-es számára, és tudjon valamihez kötni. Csak kreatívan! :) 

7. Ne használd ugyanazt a sablont!

A levélnek azt kell sugallnia, hogy nem egy sablonlevelet küldesz ki mindenkinek, amiben csak a neveket cserélgeted, hanem hogy kifejezetten erre a pályázatra írtad. Például köszönjenek vissza benne a hirdetésben használt szavak. Ha több helyre jelentkezel, különösen fontos ezt szem előtt tartanod! Alakítsd a motivációs levelet a saját elvárásaidhoz és a megpályázott álláshoz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miazenutam.blog.hu/api/trackback/id/tr1412033595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nouby 2016.12.10. 00:35:18

És olvassa ezeket valaki? Multiknál ált az XJobson keresztül jelentkezel csak azért töltesz fel mert kell.

_Ske_ 2016.12.10. 06:35:19

Soha életemben egyetlen motivációs levelet sem írtam. Idén 12 helyen voltam állásinterjún, írt volna a bánat ennyi külön motivációs levelet. Érdekes, mégis behívtak, mégis lett új állásom.
Szerintem a motivációs levél kora lejárt, senki egyetlen helyen sem kérte.

Smith Johni 2016.12.10. 08:37:20

mi motiválja, hogy a mi retkes cégünket válassza?

a minimálbérre bejelentett 100 nettó.

a legtöbb magyar cég vagy állalkozó egyszerű szarrágó.
irnák ki a hirdetésükben inkáb ,mennyi a brottó éves bér és a juttatások.

Boka1 2016.12.10. 08:42:16

@Smith Johni: akit a pénz motivál, az menjen 2000-ért tapsolni a Mónika show-ba!

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.10. 09:21:56

Úgyse olcassa senki, így tök mindegy. Elég egy bekezdés, pl. "felkeltette érdeklődésemet az ajánlat, úgy vélem, megfelelek a követleményeknek" és kész.

padlogaz 2016.12.10. 09:35:39

Szvsz pont az eletrajzot kell ugy megirni, hogy - ellentetben a poszt allitasaval - ne pusztan szaraz tenyekbol alljon, hanem konnyen egy gyorsan attekintheto modon tartalmazza a legfontosabb keszsegeket, kompetenciakat es a fobb, relevans szakmai eredmenyeinket.
Aztan persze johetnek az elengedhetetlen vegzettsegi es munkahelyi felsorolasok, de a lenyeg, hogy az eletrajz adjon el minket, es ne egy kulon iromanyban kelljen ratukmalnunk magunkat az allashirdetore, szerintem ez utobbi joval kevesbe hatekony es kevesbe elegans.

Mester.Tamás 2016.12.10. 10:14:20

Sehogy. Maguk jelentéktelenségükbe bele nyugodni nem tudó HR-esek hülyesége az. Ha esetleg CEO-t keresnek az utcáról, még megérteném, de amikor egyszerű, asszisztensi meg adatrögzítői posztra kell írni, vagy hasonló pozícióra AC-t terveznek, oda nem szabad beadni.
Ugyanaz a portás bácsi effektus, felfele félek ütni, oldalra nem akarok, hát akkor ütöm a nálam alattam lévőket, hol motivációs levéllel hol AC-vel.

Hypo100 2016.12.10. 10:32:43

Kicsit utána kellett néznem mi az az AC. Megtudtam hogy: "Az assessment center vagy AC az új munkatársak kiválasztása során alkalmazott módszer, amelynek célja, hogy a kiválasztandó jelöltek várható beválását felmérjék. A jelölteket a betöltendő munkakörre jellemző feladatok elé állítják, és viselkedésükből, reakcióikból igyekeznek arra következtetni, hogy hogyan boldogulnának az adott munkakörben. A módszer előnye, hogy az általa kiválasztott jelöltek beválása általában jobb, mivel kiválasztásuk nemcsak verbális, hanem gyakorlati tapasztalatokra is alapozódik. Magyarra a módszert értékelő központnak fordítják, de az angol név használata a kiválasztással foglalkozók körében elterjedtebb." Aha.

Smith Johni 2016.12.10. 15:50:27

@Boka1: csak a pénz motivál. munkahelyen a főnököm az anyukájánál vágódjon be mással.
süti beállítások módosítása